28. ledna 2013

SLÁVA VÍTĚZŮ, ČEST PORAŽENÝCH

S tou slávou tedy opatrně. Miloš Zeman není žádným velkým a zářivým vítězstvím. Ale není ani národní tragédií, jak nám je (a ještě dlouho bude) různými psavými nadšenci i placenými publicisty namlouváno. Hlavní dobrou zprávou uplynulého víkendu je, že začínáme být vůči takovému křivení skutečnosti ostražití a vcelku odolní. A že faleš přestává působit, pokud je falšování až příliš. Pokud je náhradní realita budována s mimořádným nevkusem.

Schwarzenbergův štáb ve svém agitačním tažení mnohokrát předvedl nechtěnou komiku. Vnucoval okolí názory, jejichž chatrnost byla očividná. Dopouštěl se myšlenek, jejichž svérázná logika je založena na protimluvech. Dle ní se například lokajská povaha vyznačuje tím, že její vlastník před knížecím titulem nepadá okamžitě do mdlob. A každý zodpovědný chuďas u voleb pochopitelně upřednostňuje toho, kdo mu k chudobě dopomohl.

Ostatně... už vizuál konzervativního pankáče Karla nedává smysl - místopředsedu vlády, pevně usazeného v pohodlí systému, těžko vydávat za rebela. Letitého tuláka po partajích za čerstvý a svěží vítr. Ministra a šéfa strany za bytost víceméně apolitickou. Někoho, kdo mnohokrát porušil slovo, za vzor noblesy a charakteru.
Stejně tak autoportrét Karlova podporovatele - přemýšlivého individualisty - utrpí, když se přetaví v nadšeného plackonoše, jenž cítí potřebu svou samostatnost úsudku a nonkonformitu vyjádřit žlutou značkou na klopě kabátu. Správné přesvědčení si navzájem neustále utvrzovat „lajkováním“ stránek se souvěrci. A dávat si dobrý pozor, aby náhodou nevyčníval něčím, co v dané komunitě není právě v módě.

Je po boji.
Oč více si Schwarzenbergův volič přikrášlil svého favorita i sám sebe, o to větší zlost nyní prožívá, a o to více fňukání a obviňování si od něj užijeme. Sebeklam nositelů slušnosti a dobra, které prý podlehlo sprostotě a zákeřnosti, se jen znásobil.
Přijmout porážku se ctí mnozí „šlechtici ducha“ zkrátka neumějí.
Raději se budou dál rozhořčovat nad tím, s jak odpornou, a sobě nehodnou lůzou musejí sdílet zemi.
A stáhnou si zbrusu novou placku, aby se z toho tupého davu jasně vyčlenili.

8 komentářů:

  1. Šlechtici ducha, velmi přesné pojmenování lidí, kteří soudí, že demokracie je pouze to, co je ve shodě s jejich názorem. Mám velkou obavu, že není po boji. Myslím, že Kalousek, ten velký mistr politického piklení vymýšlí nové plány, jak dále držet moc. A média vyostřují své útoky.A tolik lidí, co na to slyší. Děkuju za tento článek, děkuju i za volbu.

    OdpovědětVymazat
  2. No, já se přiznám, že jsem Schwarzenberga volil a to docela nadšeně. Sice až ve druhém kole, ale o to jednoznačnější moje volba byla. A nyní jsem skutečně hodně smutný (ani ne naštvaný) z toho, jak volba dopadla.
    Mezi kandidáty na prezidenta sice nebyl nikdo, o kom bych si řekl: "Ano, to jete, kterého chci mít za prezidenta", ale jediná skutečně horší varianta než Miloš Zeman byla snad jedině Bobo.
    Miloš Zeman, dloholetý předseda poslanecké sněmovny, posléze i premier má na hlavě tolik másla, že by už (stejně jako Klaus) měl podle mě nadosmrti chodit kanálama - podle mě docela výstižné video od Jana Urbana "Milošku, žaluj - snadno nalezitelné na Youtube".
    Jenom namátkou - během svého premiérování stihnul urazil všechny sousedy od Slováků (jejich pivo je vhodné tak maximálne čištění zubních protéz) až po Němce. Naprosto nepřípustné pokrevní pouto se Šloufem,cílená demagogie a skoro bych řekl lhaní - tenhle příspěvek jsem dnes našel na disksui na novinkách, docela se sem hodí:
    "Zeman řekl, že mu Bohdalová pláče do telefonu, Bohdalová to popřela. Zeman řekl, že Posselt vyjádřil radost nad postupem Karla Schwarzenberga. Posselt to popřel. Zeman řekl, že zprávu o Posseltovi má z Britských listů. Britské listy to popřely. Zeman řekl, že vyhodil dva poradce kvůli kauze Olovo. Poradci to popírají, prý odešli sami. Zeman řekl, že Karel nastavil na restituovaném zámku Čimelice vysoký nájem a donutil tak k odchodu Táňu Bílou. Ta to ale popřela. Zeman řekl, že by se Smoljak obracel v hrobě za to, že Svěrák podporuje Karla. Rodina Smoljaka ale řekla, že Karel byl přítelem Smoljaka a nemá urážet mrtvé. Zeman řekl, že Hanákovi jeho tým nenabízel peníze. Hanák to popírá a obrací se na policii. Zeman a jeho tým řekl, že na rodinném zámku Karlovy manželky visí nacistické obrazy s hákovým křížem. Byl to kříž jeruzalémský a Hardegg rodině již 300 let nepatří.
    Zeman řekl, že se od Šloufa odstřihnul a že si Šloufa nevezme jako poradce na hrad. Šlouf dorazil v sobotu do volebního štábu a řekl, že Zemanovi radil a sháněl pro něj podporu.
    Komentář Václava Klause: Teď konečně zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí!"

    Další velmi výstižný komentář, na terý jsem onehdy narazil - ještě před druhým kolem:

    "jsem bohužel znechucen rétorikou MZ, kdy je fakt schopen odpovídat na otázku: "pane Zeman, máte dnes na sobě rudé trenky"? Zeman: "tak podívejte se pane Moravče, na rozdíl od svého kandidáta, který jako správný rakouský lesník nosí jistě trenky zelené, což samozřejmě v určitých kruzích naší společnosti může vzbuzovat dojem, že jde jakési zdegenerované pozůstatky monarchistických zvyků, nebo snad dokonce by mohly lidem žijícím na území, odkud kdysi byli odsunuti němci, maďaři a vlastizrádci, připomínat stále živé vzpomínky na barvu spodků německých okupantů, fašistů, jejichž hajlující obrazy dodnes visí na zámku, který kdysi patřil manželce pana knížete a která jako rakušanka neumí stále ještě ani slovo česky. A dovolte prosím v té jedné minutě, kterou mám na to, abych odpověděl na vaší otázku , pane Moravče, vzpomněl na jednu moudrou větu klasika, že není důležité, jakou barvu trenek máte, ale jak dlouho už je nosíte a zda se vám už na prdeli neudělala hnědá linka. tudíž si můžete domyslet, a to samozřejmě stejně jako všichni zde v sále, že trenýrky nemusí být vždy jednobarevné". moderátor: "děkuji za odpověď"

    A další a další.

    Nejsem fanatikem do Karla Schwarzenberga, ale v této volbě bylo pro mě naprosto evidentní, kdo je Losna a kdo je Mažňák a popravdě, nechápu jak tohle může někdo nevidět nebo dokonce obdivovat.

    OdpovědětVymazat
  3. mimochodem - když sjem viděl billboard se Zemanem s nápisem "STOP této vládě", myslel jsem že jsem v Jiříkově vidění - Má snad Zeman jako prezident v plánu odvolat předsedu vlády? To je ta stabilita kterou si představuje? Nebo ví, že to udělat nemůže a ani vlastně nechce, a jenom si tohle krátké, jasné a uderné heslo dal na billboard, aby přilákal jedince, kterým vůbec není jasné, co prezident může a nemůže? Mmochode, vládní koalice získala ve stejně demokratických volbách (jako jsou ty prezidentské) jasnou většinu 118ti mandátů, většinu, kterou už dlouho nikdo neviděl.

    OdpovědětVymazat
  4. rybářko, "šlechtic ducha" je (bohužel/bohudík) výraz p.Menzela z karlovské kampaně, nikoliv můj...

    martine,já jsem byl hodně smutný už po prvním kole, protože postup zrovna těchto dvou pánů pro mě byla prohra. A chystal se nevolit ve druhém. Popsal jsem to výjimečně na jiném blogu, jako host:
    http://poznamkypanabavora.wordpress.com/2013/01/17/ksmz-plusy-a-minusy/
    Souhlasím, že Zeman je v samolibosti pokračovatelem Klause, a ty komentáře jeho radost z poslouchání sebe sama docela vystihují. Ale co se týče lží, podpásovek a překrucování, myslím, že si oba kandidáti nemají co vyčítat. Akorát jeden měl na osočování soupeře masu ochotných lidí (právě typu Urbana) a navrch téměř všechna média, a tak si mohl hrát na smířlivého svatouška. Ta propaganda, kdy se na mě denodenně valily další a další sdělení "Volím Karla" mě naprosto otrávila. Byl to jeden z důvodů, proč jsem to nakonec s těžkým srdcem hodil Zemanovi. V prvním kole pro mě byl volbou č.4-5, Schwarzenberg ale č.7-8. Na posledním místě Bobo se ale shodneme... :). ZB.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdenku, při nejlepší vůli nemůžu souhlasit s tím, že by MZ byl menší zlo. Za těch 10 let, které strávil na Vysočině, úplně ztratil kontakt s realitou a dříve vtipné bonmoty (alespoň dle někoho) vyprchaly a staly se z nich jenom trapná a urážející hesla. Je pro mě víc než zklamáním, že tohle je to, co přes 2 500 000 voličů chce. Díky tomu, že nevlastním televizi a poslouchám téměř výhradně radio Beat jsem byl ušetřen mediální masáže z obou stran a tak jsem k volbám napochodoval neznechucen a volil dle nejlepšího vědomí a svědomí - tedy Schwarzenberga. V prvním kole jsme měl pochyby a nejasnosti, ve druhém bylo vše více než jasné.

    Jediné pozitivum na Zemanovi vidím v tom, že během předvolebních debat a povolebních vystoupení nasadil laťku tak strašně nízko, že všechna další vystoupení už snad mohou být už jenom lepší, už prostě není kam padat...

    Dříve jsem to vnímal jenom jako frázi a heslo, ale teď se skutečně stydím za svého nově zvoleného prezidenta.

    OdpovědětVymazat
  6. Martine, nejprve chci znovu zdůraznit, že Zeman není žádná moje vysněná varianta. Když jsem uvažoval o druhém kole, šlo spíš o negativní volbu, pokud jsem měl vůbec volit. Šlo o to, uvědomit si, co mi nejvíc vadí. A to jsou nerovné podmínky, faleš a přezíravost.

    Nerovné podmínky se projevily tak, že žádný politik, předseda významné strany u nás není tak chráněn a tolerován, jako právě Schwarzenberg. Nechci v tom vidět spiknutí nebo korupci. Ale kdyby kdokoliv (pravolevo zde nehraje roli) měl na triku tolik průserů, nezvládnutých věcí, pochybných spolupracovníků, porušených slibů... média jej roznesou na kopytech. A právem! Karel má zřejmě vyjednanou nějakou výjimku a stačí mu pokaždé cosi roztomilého zažvatlat, aby byl i náznak problému uklizen do ztracena. To mě žere.

    Faleš se projevuje podobně - stačí říct, že Zeman je hulvát a útočí osobně, a je to hned přijímano jako fakt. Přitom právě Schwarzenberg o něm začal na tiskovce řečnit jako o "muži minulosti". Jako první reagoval na otázku Benešových dekretů - nikdo je na něj zákeřně nevytáhl! Že se do odpovědi zamotal je jen a pouze jeho problém. On přišel s vytahováním kauz 90.let (někdy oprávněně, někdy dost manipulativně). Zároveň jeho klaka aplaudovala i zjevným nesmyslům (viz diskusi, kdy KS zcela vážně tvrdí, že Zemanova vláda předcházela vládě Tošovského a zprivatizovala MUS). Odměněno potleskem, i když jde o snadno prokazatelnou lež. Toto překrucování a křivení reality mě prostě dráždí. A když se k tomu pak přidá televizní a internetový kolovrátek o charakteru a noblese Karla, jsem už hodně nastartovaný.

    Dorazí mě kecy o tom, jak "chytří, světaznalí a úspěšní" samozřejmě dávají přednost aristokracii před buranstvím. Velkoměstu před vidláckým venkovem. Kaviáru před tlačenkou. Karlovi podporovatelé si dali zvlášť záležet, aby dali najevo, že jsou jaksi "lepší lidi" než ti, kdo volí neurozeně.
    Mám za to, že za deset let pobytu na Vysočině se dá kontakt s realitou naopak docela dobře získat. Mnohem těsnější, než je k mání v kavárnách a klubech pražských VIPů.

    Když k tomu přidám docela obyčejný fakt, že začínat presidentství v 75 letech při očividné tělesné i duševní sešlosti je riziko (to bez urážky vůči starším lidem), moje menší zlo se prostě našlo.
    Nelehce, ale přeci.

    Takže tak... Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane Zdenku, snad bych to mohl vidět podobně jako Vy, ale více než dvacetiletá zkušenost s tímto samolibým hochštaplerem (a na tom označení si trvám - málokdo cituje tak přesvědčivě, ale bohužel jen vyjímečně pravdivě jako on) mi prostě nedovolila jen na okamžik se zamyslet nad ním jako alternativou. To už by tam musel opravdu zůstat s tou Bobošíkovou. Právě proto, že se cítím být levicovým voličem. Pro mne jsou autentickými sociálními demokraty lidé jako pan Špidla nebo pan Dientsbier. Pan Schwarzenberk je sice (proklamacemi) pro mne nepřijatelně napravo, ale jako člověk mnohem důvěryhodnější. Když už pro nic jiného, tak jen pro podporu Klause a jeho širokého příbuzenstva byl pro mne Zeman nevolitelný. Ten člověk může tisíckrát říci, že si dokáže ve funkci šéfa nejvyššího kontrolního úřadu představit Libora Michálka, ale ... Jsou za ním Šloufové, Palasové a KLAUS ! Nicméně - rád bych Vám dal za pravdu. Uvidíme - za půl roku.
      Pavel Kupka Karlovy Vary

      Vymazat
  7. Pavle, ze svého vztahu k Zemanovi jsem se už vyznal - nejšířeji v tom článku, na nějž jsem dal výše odkaz Martinovi. Nevěřím mu, nedělá na mě dobrý dojem, nechtěl jsem jej volit - rozhodně ne ve chvíli, kdy byl slušný výběr z devíti kandidátů. Překvapit mě může vlastně jen příjemně, a moc to neočekávám. Byl jsem rozhodnutý zůstat doma. A kdybych se byl odpojil od médií a internetu, asi by mi to i vydrželo až do finále.

    Ale nedalo mi to, a tak jsem byl bombardován tou neustálou adorací Schwarzenberga, kdy mě asi tak milion šotů, článků a diskutérů denně přesvědčovalo, že si nepamatuji, co si pamatuji, že co považuji za podstatné je prkotina, že jsem v televizních debatách neviděl a neslyšel, co jsem dobře viděl a slyšel. Rojily se články o Zemanovi jako zkáze, zhusta málo podložené a bídně vyargumentované (i když se na něm jinak negativa hledají snadno). Prostě mě tahle jednostranná masáž dotlačila až k protivolbě. Pokud se dobré zboží chválí samo, proč je najednou potřeba vysílat knížecí teleshopping nonstop?!?

    Původně jsem měl ke druhému kolu připravený jen trojvětý blog, ale nakonec jsem jej stáhnul... ale pořád vystihuje podstatu, tak aspoň zde:

    "Cítil jsem, že kampaň Miloše Zemana ze mě dělá pitomce.
    Cítil jsem, že kampaň Karla Schwarzenberga ze mě dělá ještě většího pitomce, než jsem.
    To rozhodlo."

    Mějte se a uvidíme... Zdeněk (nejsem Pan ;))

    OdpovědětVymazat